Bezoekers informatie

Zuiderpark Den Haag
Iedere Hagenaar of Hagenees is bekend met het Zuiderpark, het park ligt ingeklemd tussen een aantal wijken uit Escamp n.l. Rustenburg-Oostbroek, Leyenburg, Morgenstond, Moerwijk en Transvaal.

Een stukje geschiedenis over het ontstaan van dit volkspark uit de jaren ‘20
Er werd met de aanleg gestart in 1923 als werkverschaffingsproject tussen de twee wereldoorlogen. Pas in 1936 vond de officiële opening plaats. In 2011 kreeg het Zuiderpark de status van beschermd stadsgezicht. Het is het eerste Nederlandse voorbeeld van een volkspark. Natuurhistorische waarden worden toegekend aan de parkaanleg, de eendenkooi, het Scheepstra- en Ligthartmonument (Ot en Sien) en de hoofdentree aan het Veluweplein. Het park met de drie speelweides met een totaal oppervlakte van 14 hectare zijn rondom een grote vijver gesitueerd.

De olifantenvijver, De Villierskopje en andere bijzondere plekken
Één van de vijvers wordt ‘olifantenvijver’ genoemd, omdat daar de beenderen in lagen van Jenny, de 108 jarige olifant van Circus Sarrasani die gewond raakte toen zij op transport ging.
Het park heeft veel bijzondere plekken en een zéér veelzijdig karakter zoals de uitzichtheuvel ‘De Villierskopje’ of de middeleeuwse eendenkooi, maar ook de beelden van Ot en Sien, de smal spoorbaan, een heuse atletiekbaan, paardenmanege, natuur speelplaats, zwembad, rolschaatsbaan, midgetgolf, westernspeelplaats, hoog speelkasteel van zes meter, skate-park, stadsboerderij, eetbare tuin, landengebied en diversen horecagelegenheden. Er zijn drie grote speelweides met een totaal oppervlakte van 14 hectare. Sinds kort huist ook de Sportcampus in het Zuiderpark en rondom en in dit complex zullen diversen activiteiten plaatsvinden. Door het Zuiderpark gaat ook een kunstroute langs diversen kunstobjecten.

Recreatie en evenementen
Vele Hagenaars komen hier graag om te wandelen, skaten, fietsen of gewoon heerlijk in het gras te liggen. Het park is geliefd bij véél Hagenaars en ook bekend buiten de grenzen van de stad. In de zomer kan je er picknicken of barbecueën met familie en vrienden. Er zijn ook grote evenementen in het park, zoals Parkpop, het grootste gratis popfestival van Europa en het Milan Festival. In de zomermaanden zijn er veel bijzondere concerten o.a. in het Openluchttheater Zuiderpark. Deze kleine opsomming bevestigt de veelzijdigheid van dit groenste en gezelligste park van Den Haag.

Stichting Zuiderpark Den Haag
De aanzet om een stichting op te richten is gekomen door het stadsdeelkantoor Escamp van de gemeente Den Haag. Uit dit initiatief is een bestuur gevormd en de  werkgroepen:

  • Public Relation & Communicatie;
  • Groen;
  • Sport & Spel;
  • Leefbaarheid & Veiligheid.

Deze werkgroepen gaan de komende jaren aan de gang om het Zuiderpark het gezelligste park van Den Haag te maken voor Hagenaars en Hagenezen en ver daar buiten.