In die tijd was er een beroemde Hagenaar genaamd Wieger Mensonides

In die tijd was er een beroemde Hagenaar genaamd Wieger Mensonides

Graag laat ik U weten welke bijzondere herinnering ik heb aan het Zuiderpark.

Mijn naam is Frits, geboren op 10-10-1947. Ik woonde heel mijn jeugd op de Van Zeggelenlaan 215 op de grens van Spoorwijk en Laakkwartier. We waren bepaald niet rijk: ik droeg rubberen schoenen en ik kreeg alleen op zondag een koekje en een glas limonade. Maar ik wist niet beter; ik had er een heel fijne jeugd. We konden toen altijd lekker buiten spelen. Er was zowat geen auto in onze volkswijk te bekennen. Op straat voetballen en kattenkwaad uithalen, zoals agentje pesten: “kijk uit; daar komt een juut!!!” En wat dacht je van oudejaarsavond vieren? Een Japanse kanonslag in een drol op straat, opdat de hele ruit van die vervelende buurman onder de stront zat. En dan wel op tijd wegwezen, anders kreeg je behalve van die buurman ook nog eens van je vader op je sodemieter!

Op de lagere school in Spoorwijk vertelde de schoolarts mijn moeder dat ik zo graatmager was dat ik naar een kolonie moest als ik niet heel gauw zou aansterken. Ik moest ook gaan sporten, dat was goed voor mij zei de schoolarts. Mijn moeder wilde voorkomen dat ik naar een kolonie moest, want daar had ze wilde verhalen over gehoord. Toen ik 10 jaar was, heeft ze mij op zwemles gestuurd. Al gauw leerde ik goed zwemmen. Ik kwam op gewicht , begon beter te eten. En ik haalde flink wat zwemdiploma’s in de Regentes.

Omdat ik aardig kon leren, mocht ik als één van weinige kinderen uit Spoorwijk naar de HBS. Die school zat toen aan de Zuidlarenstraat, voor mij precies aan de andere kant van het Zuiderpark, waar ik iedere schooldag doorheen moest fietsen om op school te komen.

In die tijd was er een beroemde Hagenaar genaamd Wieger Mensonides, die als schoolslagzwemmer in 1960 op de Olympische spelen in Rome een bronzen medaille won op de schoolslag. Wieger Mensonides zwom toen ook regelmatig in het openluchtbad van het Zuiderpark om te trainen. Dat was ’s-morgens vroeg om ongeveer 6.30 uur. Wat velen niet wisten is dat hij om verveling tegen te gaan toen vaak oefende tegen jongens van de Zuiderpark- HBS, waaronder ik-zei-de-gek. Wieger Mensonides zwom daar als training zijn 200 meters schoolslag.

Dat ging als volgt: Wieger dook in het water en zwom 25 meter tegen een scholier, die op die 25 meter natuurlijk op z’n allerhards zwom. Het Zuiderparkbad was een 25-meterbad. Zo gingen er daarna in een soort estafette nog 7 scholieren het water in, waar ik dus tussen zat. Dat ging dan zo een half uur door, waarna wij scholieren ons als de gesmeerde bliksem moesten aankleden om nog op tijd op school te komen. In mijn herinnering was het water ontiegelijk koud en je stond het af te niften in je zwembroek vlak voordat je het water in moest. Maar aangezien ik nu de 75-jarige leeftijd heb bereikt, heb ik er kennelijk niets van overgehouden.

Wat vind ik van het Zuiderpark? Dat lijkt me nogal logisch.

Dit prachtige park moet áltijd blijven bestaan!

Frits

Foto: Zwembad “Zuiderpark” Mr. P. Droogleever Fortuynweg 9 t/m 13 – 1951
Vervaardiger:  
Bron: Haags Gemeentearchief