AVO J-Music Festival

AVO J-Music Festival

De online community AVO bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met de tweede editie van het AVO J-Music Festival. Op 15 september is het Zuiderparktheater dé plek voor Japanse muziek. AVO startte in 2003 als online forum met een Aziatisch tintje en groeide in de jaren daarna uit tot een actieve online community voor liefhebbers van Japanse cultuur en muziek. Inmiddels bestaat AVO naast het online forum ook uit een online magazine en een boekings- en evenementenbureau dat Japanse artiesten in Nederland een podium biedt. In 2013 vierde AVO zijn tienjarig bestaan in het Utrechtse Tivoli De Helling met de eerste editie van het J-Rock Festival, bestaande uit drie bijzondere Japanse acts, waar bezoekers van binnen en buiten Nederland massaal op afkwamen. De mascotte van AVO heet Tomoya, een onigiri (rijstsnack) in de vorm van een gezichtje. Tijdens het Japans muziekfestival zullen een aantal Japanse bands optreden, waaronder de elektronische rockband Esprit D’Air en de theatrale goth unit REMNANT. Verder zal de Haagse DJ Nachtraaf de bezoekers warmdraaien met zijn mix van Japanse muziek, ook is het mogelijk om te genieten van Japanse snacks van lokale ondernemers Yoshi Bento en Special Edition.

Esprit D’Air
Esprit D’Air werd in 2010 opgericht en staat onder leiding van zanger, gitarist en composer Kai. Esprit D’Air is in tegenstelling tot de meeste bands niet op zoek naar een groot platenlabel, maar volgt een strikte “doe-het-zelf” methode door hun muziek zelf te produceren. Hiermee proberen ze zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. De band neemt hun muziek zelf op, en mixt en mastert de muziek vervolgens zelf in een eigen studio vanuit huis. Daarnaast produceren zij ook hun eigen artwork.

Dit jaar werd Esprit D’Air bekroond met de prijs voor Het Beste Metal/Hardcore Album tijdens The Independent Music Awards in New York. De band werd beoordeeld door een deskundige jury, met o.a. Amy Lee (ook wel bekend van Evanescence), Slayer en Sepultura.

Op dit moment is Esprit D’Air op tournee met hun laatst geproduceerde album Constellations. Eind augustus brachten zij de single Serafine uit. Het optreden van de Japanse band in het Zuiderparktheater is het eerste optreden in Nederland, een Nederlandse première dus!

REMNANT
Voor de goth unit REMNANT is het de tweede keer dat zij Nederland aandoen. De band bestaat uit Marie (zangeres), Takmi (gitaar) en Rober (noise, synthesizer). Sinds haar oprichting in 2009 is REMNANT met name actief in de underground scene. De band organiseert daarnaast in Japan evenementen waarbij het andere goth acts vanuit de hele wereld bij elkaar brengt. Deze evenementen staan in Japan ook wel bekend als Carmilla’s Garden.

Het bezoek van REMNANT aan het Zuiderparktheater, is onderdeel van hun Europese tournee Darkness Coming 2018. Tijdens deze Europese tour viert REMNANT haar tiende verjaardag en brengt zij tevens het split-album ISM uit met de industrial band 2Bullet (welke tijdens het AVO-J Music Festival in het Zuiderparktheater te koop is). Het is niet de eerste keer dat REMNANT op tournee gaat in Europa: ook in 2015 en 2016 brachten zij al een bezoek aan het Europese continent.

Over AVO
AVO is in 2003 begonnen als een online forum voor liefhebbers van Japanse cultuur en muziek. Inmiddels is AVO uitgegroeid van een forum tot een webmagazine (AVO Magazine) en een boeking- en evenementenbureau (AVO Events & Promotion), welke Japanse artiesten in Nederland een podium biedt. In 2013 vierde AVO haar tiende verjaardag in Tivoli de Helling in Utrecht met de eerste editie van het AVO J-Rock Festival. Dit festival bestond uit drie speciale Japanse acts waar zowel het Nederlandse als het internationale publiek massaal op afkwamen. Omdat AVO meerdere Japanse muziekstromen presenteert aan haar publiek (dan alleen Japanse rock) heeft de organisatie ervoor gekozen de naam van de tweede editie van het festival te wijzigen naar AVO J-Music Festival.

Prijs
Voorverkoop: € 10,00
Aan de poort: € 11,00
Ooievaarspas: € 5,50