Dit is mijn openluchttheater

Dit is mijn openluchttheater

Het is koud. Het is kerst 2017. Ik roei over de vijver in het Zuiderpark vlakbij het oude openluchttheater. Ik ben de schipper die Scrooge naar de onderwereld brengt…

Mijn vinger omhoog! De eerste keer op het podium van dat oude openluchttheater een liedje zingen. 1956. Welk lied kan ik me niet meer herinneren. Een overbekend liedje, vast en zeker. Het zijn de middagen voor de Haagse jeugd, georganiseerd door het Algemeen Haags Comité. ‘Over het bruggetje’, nu mocht het, anders niet.

De jeugdtheatergroep Het Masker van Sjef van Leeuwen. 1957. Ik heb net ‘Het dappere kleermakertje’ gezien. Met onder anderen Willem Wagter als Koning, Paul van Gorcum als Flim en Mieke Lelyveld als Prinsesje. Nu sta ik achter het podium. Handtekeningen verzamelen. In de kleedkamers. – Mieke Lelyveld wordt mijn ‘favoriete actrice’, als ik oude teksten terugkijk. – Mieke doet de theatrale presentatie bij de Haagse Kunstkring van mijn expositie rond de baard. En zij is de moeder van Louis Braille op mijn hoorspel-cd ‘Lezende vingers’, geschreven door dr. P. H. Schröder.

En ik zie ‘Truffeldino’ met Peter van der Linden, de knecht van twee meesters van Carlo Goldoni. Commedia dell’arte voor de jeugd.

Mijn oom, Chris Hofland, geeft er met zijn reisgezelschap voorstellingen. ‘Repelsteeltje’ met mijn oom – zonder bril! – als Prins en zijn partner Ton Kranenburg als de koning.

Het is mei 1996.
Voor me stapels berichten over het openluchttheater in het Zuiderpark. Ik ben in het Haagse gemeentearchief. Bij Paul van Gorcum thuis in de Weimarstraat. Door zijn zeer gedocumenteerde plakboeken aan het bladeren…
Ik wil een AO-boekje over de geschiedenis van het openluchttheater van Den Haag schrijven, maar krijg een hartaanval in het gemeentearchief. Ik herinner me de bloemen van het theater.
‘De veelbewogen geschiedenis van het openluchttheater zuiderpark.’ is de kop van mijn overzichtsartikel voor de jubileumbijlage in 1996.

De vossenjacht met verkleedpartij voor de cursisten Nederlands in de Roemer Visscherstraat. Met als spaak in het wiel dat er juist op ‘onze dag’ aan de renovatie van het Zuiderpark begonnen wordt. Theo, mijn eerste vos met accordeon, is blind en heeft er helaas geen oog voor.  Ja, alles is te plannen, maar zoiets…

De spots zijn aan. Ik zit in de roeiboot. Dadelijk stapt Scrooge in.

Die rol als veerman bij Scrooge, de beroemde kersthater. Voor de eerste keer een interactieve muziektheater-wandelvoorstelling naar het bekende Charles Dickensverhaal ‘A Christmas Carol’. Langs verschillende locaties in het Zuiderpark, waar negen verschillende scènes te zien zijn. Het is fantastisch dat je met de kerst in de buitenlucht A Christmas Carol kan brengen op zoveel plekken in het Zuiderpark.

Roeien!