Zuiderpark loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven

Zuiderpark loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven

Mijn opa van vaderskant Jan Pont heeft destijds in 1923 in het kader van het werkverschaffingproject mee geholpen aan de eerste aanleg van Zuiderpark. Dit heb ik uiteraard alleen van horen vertellen.

Toen mijn zus en ik nog op de basisschool zaten, ik was toen een jaar of 6, ging mijn moeder met ons elke woensdag vanaf Spoorwijk, waar wij in die tijd woonden, lopend naar het Zuiderpark.

Via de ingang aan het Veluweplein gingen we het park binnen. Eerst langs rollerschaatsbaan daar bleven we even staan om te kijken. Daarna gingen we door naar het Hertenkamp de herten voeren. We vervolgde onze weg naar de bloementuin, deze zit aan de ingang Vreeswijkstraat tegenover de kinderboerderij. Langs het standbeeld van de kat, naar de bloementuin met de eendenvijver. In het midden van de bloemen staat daar het beeld van de jongen met de fluit, ook wel Orpheus in de Dessa vernoemd naar het boek van Augusta de wit, dan over het bruggetje even naar de kinderboerderij. Als laatste gingen we dan naar de speeltuin van Ot en Sien, waar we dan de rest van de middag speelden en een ijsje kregen. Om 17:00 uur gingen we meestal weer richting huis. Ik herinner me nog dat ze een keer de hoofden van Ot en Sien en af hadden geslagen. Vroeger was er water maar in mijn tijd was dit al een zandbak.

Later kwam ik met schoolzwemmen als het mooi weer was in het buitenzwembad Zuiderpark. Om bij de kleedhokjes te komen moest je eerst langs het zwembad. Dat was altijd opletten geblazen, anders lag je al met kleding en al in het water. Dat vonden de jongens uit mijn klas erg leuk. Gelukkig was ik snel genoeg dus heb nooit een nat pak gehaald.

Mijn Oom Piet de oudste broer van mijn vader was altijd langs de lijn van het ADO terrein te vinden en volgens mij een trouw erelid van de club. Mijn Oom heeft op 63 jarige leeftijd een hartaanval gekregen en is daaraan overleden. Men heeft toen het pontlaantje ter nagedachtenis aan hem aangelegd. Met het verdwijnen van het ADO Stadion uit het Zuiderpark is voor zover ik weet ook het Pont laantje verdwenen.

Zelf ben ik ook nog vaak toen mijn kinderen klein waren bij de kinderboerderij geweest Op de woensdagmiddag mocht je dan de cavia’s knuffelen. De treintjes vonden ze ook erg leuk. Ik kocht dan meestal een tien rittenkaart. In het begin ging ik mee, later ging ik dan heerlijk in het grasveld in de zon zitten en zwaaien als ze langs kwamen.

We hebben verjaardagfeestjes bij de bowlingbaan en het Zwembad gevierd. En uiteraard naar de speeltuin van Ot en Sien, hoewel deze in de tijd wel veel veranderd is.

Met mijn dochter heb ik nog een tijd op de dinsdagavond baantjes in het huidige zwembad Zuiderpark gezwommen. Mijn man skeelert nog regelmatig in het Zuiderpark, en op warme zomeravonden lopen we nog wel eens een rondje door het park. Wij wonen ongeveer lopend een kwartier van het Zuiderpark vandaan.

Ik heb leuke herinneringen aan het Zuiderpark en kom hier nog steeds graag.

Hartelijke groeten,

Jolanda