Het verhaal van de olifant in de vijver

Het verhaal van de olifant in de vijver

Ik woonde in de jaren 50 en 60 op de Erasmusweg met uitzicht (via de Aagje Dekenlaan) op de grote vijver van het Zuiderpark. Mijn vader vertelde mij toen ik een jaar op 6 was dat in 1937 in die vijver een olifant was gedumpt. Het verhaal was als volgt.

In 1937 was het circus Sarrasani in Scheveningen met onder andere  de 108 jaar oude olifant Jenny.  Na een van de voorstellingen overleed Jennie echter. Het Museum voor Onderwijs kocht de dode olifant toen voor 50 gulden om het skelet later tentoon te kunnen stellen.

Het lichaam van Jenny werd in eerste instantie naar een slachthuis gebracht om het uit te benen. Om het skelet verder schoon te krijgen werd het in de grote vijver in het Zuiderpark gelegd. Daar konden de algen dan het vlees van de botten eten. Een jaar werd het skelet weer boven water gehaald en al het vlees was inderdaad van de botten verdwenen waarna deze naar het museum werden overgebracht.

Later heb ik dit verhaal nog eens terug kunnen lezen in “Het Binnenhof” dus het was geen fabeltje.

Rob

Foto: Vervoer van de olifant Jenny van circus Sarrasani, die op het station te Scheveningen in elkaar was gezakt, per sleperswagen naar de Dierentuin
Vervaardiger: Polygoon (meer dan 70 jaar geleden gepubliceerd)
Bron: Haags Gemeentearchief