Het Zwanenmeer van Tschaikowsky

Het Zwanenmeer van Tschaikowsky

Mijn grootouders kochten het huis in de Vlasakkersstraat in wat men toen de Zuiderparkbuurt noemde, al kort nadat het werd opgeleverd en zij waren de eerste bewoners.
Mijn moeder woonde er vanaf haar elfde levensjaar en uiteindelijk kwam zij er met haar gezin terecht. Ik was haar jongste kind, geboren in 1950. Nu woon ik in het huis, al mijn leven lang…

Gedurende al die jaren speelde het Zuiderpark een belangrijke rol in mijn leven.
Mijn moeder zat op een kleedje in de speelweide en ik was heftig aan het zoeken, een jaar of drie oud. Toen ze vroeg wat ik zocht, antwoordde ik: “De maan! Die slaapt hier toch?” In mijn gedachten meende ik de maan te kunnen vinden tussen de struiken als een grote, lichtende bal. Dat kwam omdat ik de maan vaak boven de bomen van het Zuiderpark had zien staan, dus op de dag moest hij rusten op de grond!

Een aantal jaren later stond ik als vijfjarige aan de hand van mijn vader stilletjes over het grote meer te kijken in de schemer. “Pappa, is dit nu het Zwanenmeer van Tschaikowsky?” vroeg ik vol eerbied… Mijn vader lachte en antwoordde: “Ja!”

Bij ons thuis was een grote liefde voor klassieke muziek en mijn moeder was pianolerares. Het grote meer in het Zuiderpark was het Zwanenmeer voor mij en in stilte dacht ik lange tijd dat Tschaikowsky ook in het park woonde. Dikwijls wandelden mijn vader en ik er met onze hond en dat gebeurde tot in 1967, toen hij helaas jong overleed.

Ook met mijn moeder samen wandelde ik er veel en dan aten we gezellig samen een ijsje.
Mijn broer schaatste graag in het Zuiderpark en ik zwom er regelmatig in het openluchtbad.
Weer later begon ik op de kinderboerderij als vrijwillige varkensverzorger te werken wat ik nog steeds doe, nu al zo’n 25 jaar. De dieren in het Zuiderpark hebben mij altijd getrokken, ook de toenmalige hoendercollectie die later helaas verloren is gegaan.

Tijdens mijn werkende leven had ik 42 jaar een baan in het Gemeentemuseum, nu het Kunstmuseum.
Kortgeleden genoot ik van een mooi concert in het Zuiderparktheater en het is voor mij echt een thuisgevoel!

Met hartelijke groet,
Donata

Foto: Speelweide Zuiderpark, juli 1960
Archiefnummer Fotograaf: 21057
Bron: Haags Gemeentearchief