Ineens was Snabbel weg…

Ineens was Snabbel weg...

In 1965 kwam ik er, als 12-jarige met mijn familie wonen. De witte huisjes in Het Zuiderpark! Loevesteinlaan 242; straat direct aan het Zuiderpark gelegen. Wij gingen wonen naast nr. 244. Het huis van dr. van Wijk en zijn gezin. Het huis met de koepel!

Beide gezinnen met 5 kinderen in dezelfde leeftijden. Dus dat zat wel goed. Vriendschappen werden gesloten. Avonturen in ‘ons’ Zuiderpark begonnen.

Het straatje was toen nog naar de manege in het Zuiderpark toegankelijk . Daar liep ook een gans rond, Snabbel! Snabbel ontdekte al snel dat wij lekker eten voor haar hadden. Dus iedere morgen waggelde zij naar onze keukendeur, om er even op te tikken en op eten te wachten.
Na een jaar of wat werd ons straatje toch afgesloten. Beleid van de Gemeente? Er waren rond Kerst werklui bezig. Snabbel zou er niets van begrepen hebben. Maar…. Ineens was Snabbel weg. Ze was nergens meer te vinden! Zoektocht leverde niets op. Snabbel was weg. Zou ‘t echt? Zou Snabbel meegenomen zijn om misschien als lekker maaltje op iemands Kerstdiner te eindigen?
We zijn er nooit achtergekomen! Verdrietig waren we wel.

Het huis met De Koepel was bekend bij velen in Zuid-West Den Haag, vooral in Morgenstond. Misschien toentertijd ook wel dáárbuiten? In die Koepel was een sterrenkijker.

We hebben het in de jaren ‘60 en ‘70 heel leuk gehad in ‘ons’ Zuiderpark. Denkend aan Het Openluchttheater, ADO, De Kinderboerderij, Het Hertenkamp, Rolschaatsbaan, Het Rosarium, Het Openluchtzwembad. En niet te vergeten: ‘s Winters werd één van de speelweides onder water gezet en werd er iedere winter geschaatst.

Wat natuurlijk ook erg leuk was, er klauterde een kleine aap door de bomen in het park. Wat een publiek trok dat! Moos; een doodshoofdaapje!
Moos was van de Fam. van Wijk. Moos had het geweldig in het park en thuis werd hij heel goed verzorgd. In die tijd was het toegestaan dat men kleine exotische dieren in huis had! Dat kun je je nu niet meer voorstellen! En wij kinderen vonden het natuurlijk heerlijk om vooral op zondag, wanneer er veel wandelaars in het park waren, met Moos op onze schouder te lopen.

Over de twee andere straatjes iets verderop, weet ik niet heel erg veel. Wel dat ook daar de grotere hoekhuizen praktijkwoningen waren. Huisartsen hadden hun praktijk. Doktersechtpaar Snoek-Koekkoek en het laatste straatje had dokter van Baarzel zijn praktijk.

Ik heb nog heel veel herinneringen aan het Zuiderpark. Maar de periode van er gewoond te hebben is wel de beste herinnering. Veel avonturen, veel leuke jaren. Maar we maakten ook verdrietige dingen mee. In de witte huizen van Het Zuiderpark! Lies en ik zijn nog steeds vriendinnen!

Nu, november 2022 staan zowel nr. 242 en nr. 244 op Funda te koop.
Ik bekijk de foto’s. Niets meer zoals mijn herinnering.

Groetjes,
Marleen

Foto: Loevesteinlaan, gezien van de Kuinrestraat richting Hengelolaan
Archiefnummer fotograaf: 20781
Bron: Haags Gemeentearchief