“St. Martins Around the island” estafette in het Zuiderpark

“St. Martins Around the island” estafette in het Zuiderpark

Op zondag 10 november, van 10.00 tot 13.00 uur, vindt de “St. Martins Around the island relay race” plaats vanuit Sportcampus Zuiderpark.
Het Caribische eiland Sint Maarten viert op 11 november 2019 voor de 65ste keer haar Sint Maarten/ St. Martin dag. Sint Maarten is een eiland van 37 vierkante kilometer in de Caribische zee waar twee Europese staten (Koninkrijk der Nederlanden en Frankrijk) al eeuwen lang het eiland delen. De relatie tussen Sint Maarten – Saint Martin heeft geleid tot deze nationale feestdag waar de wederzijdse vriendschap en broederschap jaarlijks wordt gevierd. Als vertegenwoordiger van Sint Maarten in Den Haag heeft het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Sint Maarten besloten deze sportieve en gezonde vriendschappelijke estafette aan de feestelijkheden toe te voegen.

 Alhoewel deze NL-editie nieuw is in Nederland en Den Haag, organiseert Sint Maarten deze jaarlijkse estafette al 32 jaar samen met Saint Martin als symbool voor de vriendschap. Jaarlijks schrijven zich hier estafette teams voor in met elk 11 hardlopers. Hoewel de estafette op het eiland rond het hele eiland gaat met een gemiddelde afstand per loper van gemiddeld 3,5 km, heeft de speciaal ingestelde sportcommissie met de Gevolmachtigde Minister van Sint Maarten, Jorien Wuite, besloten de kleinere loopafstand van 2.2 km te hanteren.  Precies het rondje rond het Zuiderpark.

De eerste teams zijn inmiddels geregistreerd maar sportieve mensen uit de buurt worden aangemoedigd deel te nemen aan deze vriendschappelijke estafette. Iedereen die graag loopt is van harte welkom om  mee te doen. Inschrijven kan online door middel van de scan van de QR code op de poster of het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister op de Prinsessegracht 7, KBusby@kgmsxm.nl.

Aanmelding geschiedt zowel als een team als individueel en er kunnen maximaal 11 teams deelnemen. Na afloop van de estafette zullen alle deelnemers en toeschouwers getrakteerd worden op een typisch Sint Maartens ontbijtje bestaande uit een ‘Salt fish Johnny cake’(een gefrituurd broodje met bakkeljauw) en een zogenaamde ‘Bushtea’( een thee getrokken van verschillende groene kruiden).

De culturele viering van Sint Maartendag in Den Haag vindt plaats in het Migratie Museum op 8 november, waar de bezoekers tussen 17 en 23 uur in de mogelijkheid zullen worden gesteld kennis te maken met het Cultureel Erfgoed van Sint Maarten. Op die dag is er lokaal eten, drinken, kunst, literatuur en zijn er snuisterijtjes te koop. Tevens is er live muziek met o.a. de band Orange Grove en zullen er workshops worden gegeven in ondernemerschap, dans, voordracht en nog veel meer.