Zo maar een paar anekdotes…

Zo maar een paar anekdotes...

Mij naam is Rick. Ik ben geboren in 1954. Als kind woonde ik -lekker dichtbij het park- aan de Maartensdijklaan.

Ik heb erg veel voetstappen liggen in het Zuiderpark. We hebben onder andere veel geschaatst op de onder water gespoten speelweides, die in de winter waren omgetoverd tot een paar grote, fijne ijsbanen. Gingen we niet schaatsen en was er sneeuw, dan gingen we ontelbare keren met de slee van de Doornbosheuvel af aan de Loevesteinlaan. Door het intensieve gebruik werd het na een tijdje een echte ijsbaan, waardoor je nog harder naar beneden ging, en ik een paar keer ben doorgeschoten tot op de rijbaan van de Loevesteinlaan!! En door die gladheid werd het steeds moeilijker om weer met de slee die heuvel op te klauteren! Dat gebeurde dan vaak via de zijkanten, want dan kon je je met één hand vasthouden aan de takken van de struiken!! Maar we hadden een vreselijke lol!!

Ook het openlucht zwembad wil ik niet onvermeld laten!! Daar heb ik als kind ook vele uren doorgebracht!! Tussen het zwemmen door lekker zonnen op de zonneweide, waar we na afloop bij het snoepkraampje een “nougatknots” of een “stroopsoldaatje” kochten voor een dubbeltje.

Naarmate we ouder werden, werden we ook wat ondeugender….. Ik herinner mij nog heel goed dat een van mijn buurjongens in het zwembadcomplex via een trap een balkon wist te bereiken, waar een microfoon stond waar de badmeesters mededelingen konden doen. Hij zette zijn mond aan de microfoon en riep: “Iedereen het water uit en aankleden!!” Hij daarna snel naar beneden waar wij hevig stonden te lachen. We wilden snel maken dat we weg kwamen, maar het was al te laat……! We werden tegengehouden door een badmeester die ons flink op onze kop gaf. Vervolgens spraken enkele badmeesters het publiek toe dat de mensen gewoon konden blijven zwemmen en dat het loos alarm was…..

Later toen ik net volwassen was ben ik ook wel een keer geschrokken. Het was destijds de gewoonte dat het park na zonsondergang op slot ging. Bij alle in- en uitgangen stonden hekken. Komend vanaf het Soestdijkseplein fietste ik na zonsondergang (het was nog wel licht) het Zuiderpark in richting de uitgang bij de Hengelolaan. Hek op slot!! Een geen parkwachter te zien!! Enigszins in paniek heb ik mij omgedraaid en ben als een haas weer teruggefietst naar het Soestdijkseplein, voordat die ook op slot zou gaan…. Gelukkig bleek die nog open te zijn, al stond er wel een parkwachter heel duidelijk op zijn horloge te tikken als teken dat ik wel erg laat uit het park kwam…..

Zo maar een paar anekdotes, die je toch je leven lang bij blijven van dit prachtige Zuiderpark……

Rick

Foto: Zuiderpark, ijspret 1954
Archiefnummer fotograaf: 11704
Bron: Haags Gemeentearchief